Over ons

Wie zijn wij

Sinds de vrijgave van de AM band voor laagvermogen-stations met licentie (1, 50 of 100 Watt) is de middengolf weer tot leven gekomen. En dat is goed, want alle landelijke stations zijn inmiddels verdwenen.

Backyard AM is een 50 Watt station, opererend vanuit Zaandijk op de vaste frequentie van 1116 kHz. We zenden uit op zaterdag van 12 – 18 uur en zondag 12 – 22 uur.

Tech talk

Hier een paar woorden over de techniek 🙂

De zender

De zender is door ons zelf gebouwd. Je kunt het gerust een Hybride noemen: de DDS oscillator is geheel digitaal, de daarop volgende 3 trappen zijn met buizen uitgevoerd: een EF80 als buffer, een EL84 als driver en als eindtrap 2 x een 807 parallel.
Om een mooi schoon signaal in de lucht te brengen is het geheel gevolgd door een 13e-orde Butterworth filter.

Sfeerbeeld 🙂

De antenne

De antenne is een bescheiden 7 meter hoge top-loaded vertical. Omdat een 67 meter hoge antenne in ons achtertuintje niet echt een optie is, zit er een flinke verlengspoel bovenin. Samen met de topcapaciteit is een redelijk rendement mogelijk voor deze korte antenne.

Onderdeel van het HF aardnet
De draden voor het HF-aardnet (radialen) worden gelegd
Hier komen de radialen bij elkaar
Onderdelen voor de topcapaciteit
Spaakwieltje van 1.5 meter doorsnede klaar
Alles aan elkaar bouten
De tuidraden eraan
Klaar

Voorgaande antennes (die ik graag vergeet)

De huidige antenne heeft enkele voorgangers gehad. Het verhaal begon op de 1485 kHz met 1 Watt PEP. Hiervoor werd de volgende antenne gemaakt (ca 4 meter hoog):

Maart 2020

Een hele grote spoel, waar je niets aan hebt, maar dat wist ik toen nog niet
Niet ideaal bij westenwind
Deze kruisjes kun je bij de Praxis krijgen, reuze ahndig!

De oplettende kijker ziet enkele problemen:

 • de pijp zit niet in driehoeksbevestinging aan de schuur, gevoelig voor wind dus.
 • De capaciteit (kruisje bovenin) is best wel klein
 • de spoel is ERG lang
 • de antennedraad zit direct aan de spoel

Als HF-aarde gebruikten we het kippengaas dat op de houten vlonders zat (we hebben nog meer aangebracht, vooral omdat dat spul loeiglad wordt in de winter) en enkele draden onder de vlonders door. Niet veel dus.
Toch kreeg ik de antenne wel 1:1 (hoewel een SWR-meter met dit mini-vermogen niet uit de hoek kwam, was het met een antenne tuner wel te zien). Echter was ik toen in de veronderstelling dat de spoel de afstraling deed. Met de coax direct aan de spoel, wel, kwamen we net de straat uit.

April 2020
In een poging het bereik te verbeteren werd gezocht naar een manier om de antenne te verhogen. Maar die pijp (45 mm) is best dun, en we kwamen er snel achter dat de zaak zonder tuidraden alle kanten op zwaait.
Om de antenne omlaag te halen hadden we een ‘kniksysteem’ bedacht, dat in theorie wel goed werkte maar in de praktijk toch ook niet alles was.
Zie hieronder het resultaat van antenne #2. Het oogt niet heel stabiel. En het werkte nog steeds niet (nou ja, we kwamen nu 2 straten verder).

Mark II. Een zwierig geheel
Knik-element om de antenne omlaag te kunnen halen
Beter bevestigd

Mei 2020

Ook Mark II was geen succes, er noest een steviger constructie komen. Dus ging de complete bovenpijp in een breder 75 mm onderpijp. Zie hieronder. Echter: ik had nog steeds niet door dat de spoel niet de straler is.

Antenne op een bredere onderpijp
Steviger tuidraden
En zo zit dat dan ongeveer in elkaar


Januari 2021

Eenmaal tot enig inzicht gekomen, werd de antenne weer onderhanden genomen en ook een basic antennetuner gemaakt (een paar extra wikkelingen onderaan de pijp). Inmiddels was een 50 Watt licentie aangevraagd, eerst voor 1395 kHz (dat was geen succes) en later voor 1116 kHz. Dat resulteerde in het voorlaatste model, met een grotere capaciteit en een pijp van 75 mm van boven naar beneden:

Mark IV. Dit werkte al heel aardig

April 2021

De huidige antenne is een opvolger hiervan. Grotere capaciteit en daardoor een veel kleinere spoel. De antenne tuner zit inmiddels binnen, in de schuur.

4 thoughts on “Over ons

  1. Hallo Alexander, excuses voor de late reactie.
   Ik heb wel getest in Amsterdam West en we zijn daar te ontvangen, mits op een goede ontvanger.
   Amsterdam-Zuid zijn we nul komma niks te ontvangen door alle flats en bebouwing, het hangt er dus enorm vanaf waar je woont in de stad.
   Laat je het weten? We zijn benieuwd!
   Let wel, we zijn alleen in het weekend in de lucht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *